Likopen występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach, ale jego największe stężenie można znaleźć w pomidorach. Pomidory są głównym źródłem likopenu, szczególnie w odmianach o czerwonej lub pomarańczowej skórce. Innymi źródłami likopenu są m.in. arbuz, różowe grapefruity, papaja, gujawa oraz różne odmiany dyni. Ważne jest, aby zauważyć, że likopen obecny jest przede wszystkim w dojrzałych owocach i warzywach.
Co ciekawe, zawartość likopenu w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso i nabiał, jest zazwyczaj niska. Dlatego chcąc zadbać o dietę bogatą w likopen, powinniśmy zatroszczyć się przede wszystkim o produkty roślinne. Warto również zauważyć, że przetwory pomidorowe, takie jak koncentrat pomidorowy, przecier, passata czy sok pomidorowy, także są bogatym źródłem likopenu. W procesie przetwarzania pomidorów, zawartość likopenu może się zwiększać, ponieważ działanie ciepła pomaga uwolnić go z komórek roślinnych.
Ponieważ likopen rozpuszcza się w tłuszczach, aby maksymalnie wykorzystać go z pożywienia, zaleca się spożywanie zawierających go produktów w połączeniu z niewielką ilością zdrowego tłuszczu, np. oliwy z oliwek. Tłuszcz pomaga w lepszej przyswajalności likopenu przez organizm5.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.