• 22 632 32 43

  • shop@natura-akacka.com.pl

Miód Manuka MGO +400/500 g

Wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem unikatowych właściwości miodów Manuka.

Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 295,40 zł 295.40
ilość szt.
Zyskujesz 295 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 4
Producent: Manuka Health New Zealand Limited
Kod produktu: TT000141

Opis

 

Skąd pochodzi Miód Manuka?

Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium

Czym jest Miód Manuka?

W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników aktywnych, w tym: methylglyoxalu (MGO®) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO®?

MGO® to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO®, która jest obiektywna i powtarzalna.

Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO® oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO® (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz). 


Miód Manuka MGO® 400+

Miód zawiera aktywny składnik methylglyoxal w ilości powyżej 400 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

Składniki: 100% miód z krzewu Manuka

 
Wartość odżywcza w 100 g w 5 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal 70 kJ / 16,7 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 4,1 g
w tym cukry 82,1 g 4,1 g
Białko 0,3 g Znikome ilości
Sól 35 g 2,5 g
Methylglyoxal  >40 mg >2 mg

 

*5 g (łyżeczka) = 1 porcja. W słoiku znajduje się 100 porcji.

Ilość netto: 500 g

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.

Spożywanie Miodu Manuka MGO® 400+:
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Miód idealnie nadaje się jako dodatek do dań i napojów.

Naukowo potwierdzone właściwości

Przez długi czas unikatowe właściwości miodu Manuka były rozpoznawane i mierzone z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło właściwości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.

„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za unikatowe właściwości miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskimrozmowa z prof. Henle w języku polskim)

Te same badania naukowa wykazały, że Miód Manuka MGO® jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu -  na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO® 100+).

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium