Smalec gęsi 300 ml (Desmal)
Tradycyjny smalec o delikatnej konsystencji i szerokich walorach, pozyskiwany z polskiej gęsi.
Opis
Smalec gęsi nie zawiera żadnych dodatków ani konserwantów. W tradycyjnej kuchni polskiej stosowany jest do smażenia, pieczenia oraz jako dodatek do wielu potraw. Smalec ten jest odporny na wysokie temperatury, w przeciwieństwie do innych tłuszczów.
Smalec gęsi ze względu na wysoką zawartość (ponad 2/3) nienasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się do jednych z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Przeważa tutaj jednonienasycony kwas oleinowy (podobnie jak w oliwie z oliwek), którego spożywanie zaleca się w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. To głównie on powoduje, że smalec gęsi jest delikatnym tłuszczem i po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się półpłynny.
Składniki: 100% smalec z tłuszczu sadełkowego.
Sposób przechowywania: Przechowywać w temperaturze od 5 do 18ºC (najlepiej w lodówce).
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 893 kcal / 3 672 kJ
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: DESMAL Przedsiębiorstwo rodzinne Marcin Wawrzyniak
- Zdjęcie ma charakter informacyjny. Rzeczywisty wygląd produktu może się różnić od prezentowanego na zdjęciu.
- Informujemy, iż ceny produktów oraz ich dostępność prezentowana na stronie sklepu internetowego różnią się od cen produktów oraz ich dostępności w sklepie stacjonarnym.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Sylwia Smoleń
Dobrej jakości smalec - pyszny, do jajecznicy i pierogów ;)
Wojciech Wołoszyn
Znakomity, używam do smażenia, do smarowania pieczywa.
Barbara G
znakomity do kanapek i nie tylko bardzo pomocny przy silnym kaszlu wystarczy posmarowac klatkę piersiowa na noc i przykryc ręcznikiem ,skuteczna i tania metoda polecam
Zofia Łatala
W moim przypadku smalec gęsi sprawdza się nie tylko w kuchni ale również do smarowania bolących stawów kolanowych .
Marianna Kędzia
Używam do smażenia.
Irena
Prawdziwy tłuszcz naturalny, sprawdza się w kuchni i...apteczce.