Kurkuma i Wiśnia kompleks 60 kaps. (Solgar)
- Dla osób, które chciałyby wesprzeć funkcjonowanie kości i stawów.
- Dla osób, które poszukują składników o właściwościach antyoksydacyjnych.
- Dla osób, które chciałyby zadbać o skórę.
Opis
Kurkuma i Wiśnia kompleks
Suplement diety, którego głównymi składnikami są wyciąg z kłącza ostryżu (Curcuma longa) – znanej wszystkim miłośnikom indyjskich smaków kurkumy, oraz wyciąg z soczystych i dojrzałych w słońcu, czerwonych owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus).
Sposób użycia:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (2) kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Produkt: Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański
Nie zawiera: soli, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, substancji przedłużających trwałość, aromatów i barwników.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
- Wyciąg z korzenia kurkumy (Curcuma longa) (ekwiwalent 1440 mg kłącza) – 360 mg
- Wyciąg z owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus) (ekwiwalent 1080 mg owoców) – 270 mg
- Wyciąg z kłącza imbiru (Zingiber officinale) (ekwiwalent 900 mg kłącza) – 225 mg
- Kwercetyna – 100 mg
- Sproszkowane nieprzetworzone owoce pieprzu kajeńskiego (Capsicum annuum L.) – 45 mg
- BioPerine®* (Wyciąg z owoców pieprzu czarnego) (Piper nigrum) – 5 mg
*Bioperine® jest zarejestrowanym znakiem towarowym Sabinsa Corporation
Składniki: wyciąg z korzenia kurkumy (Curcuma longa), wyciąg z owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; wyciąg z kłącza imbiru (Zingiber officinale), kwercetyna, substancja wypełniająca: celuloza; sproszkowane nieprzetworzone owoce pieprzu kajeńskiego (Capsicum annuum), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, (roślinne) kwasy tłuszczowe; Bioperine®* (Wyciąg z owoców pieprzu czarnego) (Piper nigrum).
BADANIA NAUKOWE:
Ekstrakt z pieprzu czarnego BioPerine® przy odpowiednich ilościach może wpływać na zwiększenie wchłaniania witamin, składników mineralnych, a także kurkuminy (składnika aktywnego kurkumy) m.in. dzięki pobudzaniu komórek nabłonka jelita cienkiego1,2.
- W odpowiednich ilościach kurkumina zawarta naturalnie w korzeniu kurkumy hamuje aktywację kompleksu białek NF-κB (który może uczestniczyć we wzbudzaniu reakcji zapalnej)3.
- W badaniu in vitro wykazano, że ekstrakt z kurkumy wykazywał właściwości przeciwutleniające, oceniane na podstawie zdolności do niwelowania wolnych rodników oraz redukcji związku żelaza4.
- Związki aktywne imbiru mogą wpływać na hamowanie cyklooksygenazy-2 – kluczowego enzymu uczestniczącego m.in. w tworzeniu przekaźników stanu zapalnego (prostaglandyn i leukotrienów) oraz cytokin i chemokin5,6. Imbir hamuje również w warunkach in vitro wytwarzanie cytokin prozapalnych, co przy odpowiedniej ilości może ułatwiać regenerację chrząstki stawowej7.
- W owocach wiśni pospolitej występują naturalnie antocyjanidyny – flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych8. Dzięki temu sok z wiśni może być wykorzystywany m.in. jako wsparcie regeneracji po wysiłku, w wyniku którego może dochodzić do zwiększenia wytwarzania wolnych rodników9.
- Kwercetyna dzięki właściwościom antyoksydacyjnym może aktywować enzymy uczestniczące w procesach antyoksydacyjnych – np. dysmutazę ponadtlenkową10.
- Kwercetyna może również pośrednio ograniczać syntezę hormonuuczestniczącego w reakcjach zapalnych – prostaglandyny2, co zmniejsza napływ leukocytów oraz pozwala na regulację napięcia naczyń włosowatych w miejscu powstania reakcji zapalnej11.
Bibliografia:
1. Nutrients 2020; 12, 1886.
2. Nutrients 2019; 11, 2147.
3. Foods 2017; 6(10):92.
4. J. Food Quality 2017; 3:1-8.
5. Probl. Hig. Epidemiol.
2016; 97(4):297-307.
6. Bromat. Chem. Toksykol. 2017; 2:115–121.
7. Post. Fitoter. 2011; 12(2):94-99.
8. J. Agric. Food Chem. 2001; 49,10:4924–4929.
9. Scand. J. Med. Sci. Sports. 2010; 20(6):843-852.
10. Molecules 2019; 24(6):1123.
11. Post. Hig. 2015; 69:51-62.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE:
- Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe stawy i kości.
- Kurkuma ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Kurkuma pomaga utrzymać zdrową skórę.
- Kurkuma wspomaga funkcjonowanie serca i krążenie krwi.
- Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe płuca i górne drogi oddechowe.
- Kurkuma pomaga utrzymać zdrową wątrobę.
- Kurkuma wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
- Imbir może pomóc w utrzymaniu prawidłowej równowagi hormonów zapalnych (prostaglandyn).
- Imbir wspomaga procesy trawienne, przyczynia się do prawidłowego działania układu pokarmowego, przyczynia się do dobrego fizycznego samopczucia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania żołądka w okresie wczesnej ciąży.
- Imbir wpływa na dobre samopoczucie podczas podróży.
- Imbir pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
- Imbir wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych.
- Imbir pomaga utrzymać odporność; ma właściwości antyoksydacyjne.
Opakowanie: kapsułki 60 sztuk
Dystrybutor: Solgar Polska
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.