Witamina C jest wytwarzana przez organizmy wielu zwierząt i roślin. Nielicznym wyjątkiem jest organizm człowieka, który nie posiada tej zdolności, a zatem dla właściwego funkcjonowania witamina musi być dostarczana ze źródeł zewnętrznych, najlepiej w postaci pożywienia. Witamina C jest dość powszechnie spotykana w pożywieniu, stąd też obecnie w naszym obszarze geograficznym nie obserwujemy drastycznych przypadków niedoboru, choć w niektórych przypadkach wskazane jest jej dostarczenie w zwiększonych ilościach. Sporą rolę odgrywa tu fakt, że witamina C jest bardzo nietrwała, duża jej część jest niszczona przez obróbkę termiczną, jak gotowanie i mrożenie. Stąd też największą zawartość witaminy zawierają produkty świeże i nieprzetworzone, trudno dostępne zwłaszcza w miesiącach zimowych. Używanie witaminy C jest obecnie jedną z najbardziej popularnych form suplementacji pojedynczą witaminą, zwłaszcza w okresie jej wzmożonego zapotrzebowania. Jako przykład można posłużyć się statystykami z Wielkiej Brytanii, gdzie więcej niż 55% kobiet i około 42% mężczyzn regularnie ją zażywa. Również w Polsce witamina C cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza w okresie przeziębień i zachorowań na grypę.
Informacje ogólne
Możliwe zastosowania
Witamina C odgrywa bardzo istotną i szeroką rolę w wielu procesach naszego organizmu. Bierze udział m.in. w:
- Chronieniu organizmu przed działaniem wolnych rodników (dym tytoniowy, zanieczyszczenia powietrza i żywności) – jest silnym antyoksydantem,
- Chronieniu układu sercowo-naczyniowego – współdziała z witaminą E w ochronie przed wolnymi rodnikami uszkadzającymi układ krążenia,
- Pobudzaniu działania układu odpornościowego – powoduje zwiększenie aktywności białych krwinek oraz interferonu, przez co znajduje zastosowanie jako czynnik zapobiegający infekcjom górnych dróg oddechowych oraz skracający czas choroby i łagodzący objawy,
- Działaniu przeciwzapalnym i łagodzeniu skutków alergii - zmniejsza tempo syntezy histaminy (jednego z mediatorów procesu zapalnego), przez co pozwala na łagodzenie procesów alergicznych i zapalnych takich jak katar sienny, astma, wypryski, pokrzywka itp.
- Syntezie kolagenu - głównego białka tkanki łącznej organizmu (np. skóra, chrząstka stawowa, naczynia krwionośne, dziąsła itp.)
- Ułatwianiu wchłaniania żelaza, które jest niezbędne do właściwego wytarzania czerwonych ciałek krwi i odgrywa rolę we właściwym wykorzystaniu kwasu foliowego, jak również wpływa na pobudzenie procesów krwiotwórczych,
- Zmniejszeniu negatywnego działania nitrozoamin, które są potencjalnie rakotwórczymi substancjami mogącymi przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych w obrębie przewodu pokarmowego i nie tylko.
Witamina C i jej działanie w ochronie oczu
Tkanka oczu jest niezwykle delikatna i wrażliwa na działanie wolnych rodników oraz utlenianie, które może powodować powikłania, takie jak katarakta lub zwyrodnienie plamki. Przeprowadzono wiele badań, które potwierdzają korzystny wpływ witaminy C w leczeniu katarakty. Może ona również chronić przed uszkodzeniami oka będącymi następstwem cukrzycy. Uważa się, że aby podnieść poziom witaminy C w soczewce oka należy przyjmować dzienną dawkę na poziomie przynajmniej 1000 mg.
Rola witaminy C w zapobieganiu przeziębieniom
Przeprowadzane badania potwierdzają, że odpowiednia dawka witaminy C (500 mg lub Ester-C) może być stosowana, jako środek zapobiegający przeziębieniom. Główne pozytywne skutki działania witaminy C to przynoszenie szybkiej ulgi, zmniejszenie intensywności uciążliwych i męczących objawów (kichanie, kaszel), oraz przyspieszenie powrotu do zdrowia. Witamina C przyczynia się również do spadku ilości występowania zachorowań, zatem sprawdza się równiż w profilaktyce. Ester-C firmy Solgar ma znaczącą przewagę nad zwykłą witaminą C w zapobieganiu infekcji i przyspieszeniu powrotu do zdrowia. Wykazano tu znacznie szybsze ustąpienie wyżej wymienionych objawów (o 2 dni szybciej). Działanie witaminy C jest szczególnie ważna w czasie zimy, kiedy duża liczba osób narażona jest na ryzyko wystąpienia infekcji, jednak coraz częściej takie przypadki zdarzają się również latem. Badania wykazują, że codzienne przyjmowanie Ester-C w ciągu roku może znacząco zmniejszyć liczbę przypadków wystąpienia infekcji.
Suplementacja
Największe korzyści przynosi suplementacja witaminy C postaci Ester-C (tu minimalna porcja 500 mg), a następnie postacią naturalnej witaminy C. Ważne jest, aby zawsze występowały wraz z naturalnie przy nich obecnymi bioflawonoidami, rutyną i hesperydyną lub w obecności dzikiej róży. Warunki te są niezbędne do zapewnienia optymalnej przyswajalności i długotrwale wysokiego poziomu witaminy C w komórkach. Dzienna skuteczna porcja to minimum 300 mg do 1000 mg. Warunki przechowywania, w tym szklane opakowanie mają znaczący wpływ na trwałość i aktywność witamin.
Palenie tytoniu
W przeprowadzonych badaniach zaobserwowano znacznie niższy poziom witaminy C w białych krwinkach u palaczy, w porównaniu z osobami niepalącymi. Porównano przyjmowanie przez palaczy klasycznej witaminy C i witaminy C w postaci Ester-C. Palacze tytoniu po przyjęciu witaminy C w postaci Ester-C utrzymywali przez dłuższy czas znacznie wyższy poziom witaminy C w białych krwinkach.
Co wyróżnia preparat Ester-C od innych suplementów zawierających witaminę C
Preparatów witaminy C jest bardzo wiele, jest ona też często stosowana jako środek konserwujący żywność. Większość z nich to czysta postać kwasu askorbinowego, bardzo tania, która jednak podlega znacznym ograniczeniom wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Jest to szczególnie widoczne w jelitach, gdzie środowisko jest alkaliczne i następuje proces neutralizacji kwaśnych właściwości witaminy C, co przy przyjmowaniu wyższych dawek może prowadzić do niekorzystnych efektów ze strony przewodu pokarmowego, jak np. wytwarzanie gazu i związane z tym wzdęcia, a także stany zapalne tkanek, biegunki i w konsekwencji znaczne zmniejszenie wchłaniania witaminy C. Stąd też poszukiwania takich modyfikacji tej powszechnej, ale niezbędnej witaminy, aby zredukować te niekorzystne zjawiska do minimum i jednocześnie zwiększyć jej wchłanianie z przewodu pokarmowego w celu dostarczenia jak największych ilości do komórek organizmu. Ester-C – askorbinian/treonian wapnia jest opatentowaną kombinacją witaminy C i jej metabolitów, rozpuszczalną zarówno w wodzie, jak i tłuszczach. W czasie produkcji Ester-C część kwasu askorbinowego podlega takim przemianom, jak dzieje się to w organizmie człowieka. Efektem jest odporność takiego kompleksu na inaktywację oraz szybką eliminację z organizmu, powodującą znacznie dłuższą i silniejszą aktywność biologiczną od tradycyjnych preparatów witaminy C, zawierających czysty kwas askorbinowy. Ponadto Ester-C posiada neutralne pH, co eliminuje niekorzystne zjawiska związane z kwasowością witaminy C w jelitach, jednocześnie zwiększając jego wchłanianie. Jako, że w Ester-C witamina C jest całkowicie buforowana wapniem, stanowi on także dodatkowe źródło łatwo przyswajalnego wapnia, który działa razem z nią w układzie odpornościowym i krążeniowym. Wykazano także, że osoby przyjmujące Ester-C wydalają z moczem kilkaset procent mniej szczawianów od osób przyjmujących zwykły kwas askorbinowy, co znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia niepożądanych działań ze strony nerek. Wszystko to stanowi, że Ester-C jest obecnie jedną z najlepszych form suplementacji witaminą C zarówno pod względem biodostępności, działania i także minimalizacji ryzyka wystąpienia działań ubocznych, szczególnie ze strony przewodu pokarmowego i nerek. Wykazano, że Ester-C działa dwukrotnie szybciej, dwukrotnie dłużej utrzymuje swój poziom w komórkach oraz czterokrotnie szybciej przyswaja się w komórkach od zwykłego kwasu askorbinowego.
Bezpieczeństwo suplementu Ester-C
Ester-C ma znaczną przewagę nad kwasem askorbinowym, jeśli chodzi o poziom w osoczu i zawartość w białych krwinkach. Znacznie mniejsze ilości szczawianów były wydzielane przy spożywaniu Ester-C. Jest to prawdopodobnie związane z wyższym jej poziomem w surowicy krwi i krwinkach białych. Mniejsza ilość szczawianów to mniejsze ryzyko powstania kamicy.
Źródła pokarmowe witaminy C
Najbogatszymi jej źródłami w pożywieniu są m.in.: acerola, winogrona, papryka, dzika róża, owoce cytrusowe, porzeczki, maliny, truskawki, jeżyny, brukselka, kapusta, kalafior, brokuły, cebula, jabłka, groszek, a także ziemniaki, będące jej głównym źródłem w wielu krajach.
Bibliografia:
- J. Gawęcki, L. Hryniewiecki „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu”, PWN 1998.
- Światosław Ziemlański, praca zbiorowa „Normy żywienia człowieka”, PZWL 2001.
- M.T. Murry „Encyclopedia of Nutritional suplement”, Prima Publishing 1996 Pauling L, Prpceedings of the National Academy of Sciences USA, 67, 1970, pp1643-1648.
- Wilkinson I et al, J Cardiovasc Pharmacol, 34, 1999, pp690-693. Seddon J et al, American Journal of Public Health, 84, 1994, pp788-792.
- Moertel C et al, New England Journal of Medicine, 312, 1985, pp137-141.
- www.solgar.pl
Polecamy produkty zawierające witaminę C dostępne w naszym sklepie internetowym. Poniżej znajdziesz listę kilku z nich:
- Ester C Plus - 1000 mg Witaminy C (Solgar)
- Hy-C 100 tabl. (Solgar)
- Acerola 100 tabl. (Sanbios)
- Natur C active (Sanbios)
- Żurawina Cran Flora (Solgar)
- Żurawina z acerolą (Sanbios)
- Żurawina (Solgar)