Miody są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Świetnie zastępują tradycyjny cukier i w przeciwieństwie do niego, przynoszą wiele dobrego. Miód w dużej mierze składa się z łatwo przyswajalnych przez organizm cukrów prostych. W składzie miodu znajdują się także takie składniki jak: kwasy organiczne, mikroelementy, enzymy, glukoza oraz fruktoza. Dodatkowo każdy miód obfituje w całą paletę minerałów. Znajdziemy w nim miedź, wapń, magnez, potas, cynk, mangan, fosfor i sód. Na rynku dostępnych jest całe mnóstwo miodów, dzięki czemu każdy może znaleźć coś dla siebie. Bardzo popularne są miody gryczane i lipowe. Dużą popularnością cieszą się także miody rzepakowe, akacjowe, malinowe, wrzosowe i wielokwiatowe.
Prawdziwą perełką są miody Manuka. Wszystkie rodzaje miodów odznaczają się wyjątkowymi właściwościami bakteriobójczymi i uodparniającymi. Miody wzmacniają odporność organizmu, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na choroby i infekcje. Szczególnie polecane są w stanach osłabienia i ogólnego wyczerpania, a także po kuracjach antybiotykowych. Miód usuwa zmęczenie, przyspiesza rekonwalescencję (np. miód gryczany), wzmacnia serce, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe (zwłaszcza miód malinowy), koi nerwy, leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych (zwłaszcza miód rzepakowy), przyspiesza gojenie ran, zmniejsza ryzyko powstawania bliznowców i ożywia mózg. Ponadto, działa korzystanie na przewód pokarmowy, krwionośny i oddechowy. Dla kogo jest miód? Ogólnie rzecz biorąc dla każdego, kto dba o swoje zdrowie i dobre samopoczucie fizyczno-psychiczne.
Miody manuka
W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się miody Manuka, nazywane przez niektórych płynnym złotem. Pochodzące z lasów w Nowej Zelandii, miody Manuka uważane są za najzdrowsze ze wszystkich dostępnych na rynku i robią furorę na całym świecie. Mimo, że ich cena nie należy do najniższych, to jednak coraz chętniej i coraz częściej po nie sięgamy. W czym tkwi sekret wyjątkowości tych miodów? Głównie w składniku o nazwie methylglyoxal, który obecny jest w możliwie najwyższym stężeniu. To właśnie dzięki temu związkowi, miody Manuka odznaczają się wyjątkowymi właściwościami przeciwbakteryjnymi, które porównywalne są do działania antybiotyków, a niekiedy są nawet od nich silniejsze. Substancje aktywne zawarte w składzie działają nawet na takie bakterie, jak gronkowiec złocisty, E. coli czy paciorkowce. Miód ten wzmacnia odporność i dba o równowagę bakteryjną jelit. Zwalcza uciążliwy ból gardła i katar.
Dla kogo najlepszy będzie miód Manuka? Przede wszystkim dla osób, które borykają się z wrzodami żołądka i dwunastnicy, a także zespołem jelita drażliwego. Ze względu na swoje właściwości, jest także bardzo pomocny w leczeniu choroby Crohna oraz leczeniu problemów skórnych. Świetnie sobie radzi zarówno z trądzikiem młodzieńczym, jak również egzemą i liszajami. Pomaga także w leczeniu odleżyn i oparzeń. Zapobiega zakażeniom i pozwala uniknąć przeszczepów skóry, gdyż dzięki niemu skóra regeneruje się szybciej. Stomatolodzy z kolei polecają miód Manuka przy zapaleniu dziąseł. Jego właściwości antybakteryjne w oka mgnieniu goją rany i przynoszą pożądaną ulgę. Ogólnie przyjęte jest zażywanie około 3 łyżeczek miodu Manuka na czczo. Można też podzielić spożycie miodu na dwie porcje rano oraz wieczorem i zjeść go 20 minut przed posiłkiem.
Miody gryczane
Miody gryczane o słodkawym, a jednocześnie ostrym smaku obfitują w duże ilości magnezu, który jest niezbędny w stanach wyczerpania nerwowego oraz nadmiernego wysiłku fizycznego i psychicznego. Zawiera również sporo minerałów i witamin. Miód gryczany jest miodem przodującym w leczeniu niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza u dzieci i dorosłych. Warto także podkreślić obecność w miodzie gryczanym rutyny, która słynie z właściwości wzmacniających i oczyszczających naczynia krwionośne. Miody gryczane działają odtruwająco.
Doskonale sprawdzają się w leczeniu wątroby i pomagają pozbyć się toksyn z organizmu. Pomagają także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Swoje zastosowanie znajdują również w kosmetyce. Posiadają właściwości odmładzające i tym samym skutecznie zapobiegają starzeniu się skóry. Kosmetyki na bazie miodu gryczanego skutecznie odżywiają i regenerują skórę.Dla kogo będzie dobry miód gryczany? Na pewno dla osób, które cierpią na anemię i obniżoną odporność. Poza tym, dla wszystkich osób, które leczą się na serce lub mają problemy z naczyniami krwionośnymi.
Jeżeli szukasz miodów to posiadamy w ofercie miody i produkty pszczelarskie