Jak wzmocnić swój organizm przed sezonem jesienno - zimowym
Wraz z jesienią przychodzą chłodniejsze dni, deszczowe i wietrzne, a słońca jest coraz mniej, co zwiększa ryzyko infekcji.
Rozpoczęcie we wrześniu zajęć szkolnych i przedszkolnych pomaga drobnoustrojom chorobotwórczym w rozprzestrzenianiu się, zakatarzone dzieci zarażają pozostałych domowników, i w efekcie choroba dopada całą rodzinę.
Czy musi tak być?
Czy słusznie przyzwyczailiśmy się do tego, że jesień jest czasem przeziębień i większość
z nas choruje? A może popracować nad odpornością i wzmocnić ją, aby skutecznie stawiać czoła wirusom i bakteriom?
Odpowiednia dieta, ruch i sen to główne elementy zdrowego stylu życia, dzięki któremu uchronimy dzieci i siebie przed infekcjami oraz unikniemy częstych wizyt u lekarza.
Jak wzmocnić odporność?
Nasz organizm dysponuje bronią do walki z drobnoustrojami - układ odpornościowy wytwarza limfocyty, których zadaniem jest pokonanie infekcji. Jednak, aby układ immunologiczny pracował wydajnie musimy stworzyć mu do tego odpowiednie warunki
i dlatego tak ważny jest tryb życia.
Aktywność fizyczna, ruch na świeżym powietrzu, wypoczynek, dieta
Założenia zdrowego stylu życia właściwie znamy wszyscy, gorzej oczywiście
z wprowadzeniem pewnych nawyków do codziennej rutyny, a przecież nie są to szczególnie wymagające zachowania i - mając świadomość, że służą naszemu zdrowiu - powinniśmy tym chętniej je stosować.
- Aktywność fizyczną dopasuj do swoich chęci i możliwości, to nie musi być uprawianie sportu wyczynowego, zwykły spacer pozwoli odprężyć się, dotlenić
i docenić uroki przyrody. Świeże powietrze doskonale hartuje.
- Nie bez powodu lekarze coraz częściej powtarzają, jak ważny dla zdrowia jest sen. Osoba przemęczona jest bardziej podatna na różnego rodzaju infekcje, a wypoczęty organizm posiada więcej energii niezbędnej do walki z chorobą. Poza tym, niedobór snu powoduje zmniejszoną produkcję limfocytów, czyli białych krwinek skierowanych do walki z wirusami i bakteriami.
- Odpoczynek i relaks jest niezmiernie ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, który jest mocno powiązany z układem immunologicznym. Stres osłabia reakcje organizmu i zwiększa podatność na infekcje, dlatego nie można zapominać o zachowaniu dobrej kondycji psychicznej. Pamiętajmy, że nic tak dobrze nie wpływa na samopoczucie i nie wzmacnia psychiki jak relaks i oderwanie od codziennych problemów ( może to być np. wyjście do kina, kąpiel połączona
z aromaterapią, sesja jogi wraz z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi, spacer
z psem, spotkanie z przyjaciółmi - wszystko, co sprawia Ci przyjemność ).
Dieta budująca odporność
Zdrowa dieta to fundament naszego zdrowia. W okresie jesienno - zimowym jest szczególnie ważne, by obfitowała w źródła witamin i minerałów potrzebnych układowi odpornosciowemu do wydajnej pracy.
Produkty, których nie powinno zabraknąć na “ jesiennym talerzu “:
- Antyoksydanty - pomagają w zwalczaniu infekcji, należą do nich np. witaminy A, C i E. Ich źródłem są m.in. cytrusy, owoce jagodowe, marchew, brokuły,szpinak, papryka, nabiał, orzechy, olej.
- Naturalne probiotyki - są to produkty poddane fermentacji, dzięki czemu zawierają bakterie o korzystnym wpływie na mikroflorę jelitową. Procesy zachodzące w jelitach mają ogromne znaczenie dla odporności.
- Kiszonki - najlepiej swojej roboty, domowe. Kiszona kapusta, ogórki i inne warzywa to również doskonały naturalny probiotyk. Idealne są kiszone buraki i zakwas
z buraków, oprócz wzmacniania odporności posiadają wiele innych właściwości prozdrowotnych np. redukują poziom cukru w organizmie ( zakwas, nie sok
z buraków), obniżają ciśnienie, poprawiają parametry krwi.
- Warzywa i owoce oraz soki - są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, pozwalają utrzymać prawidłową masę ciała, co również ma znaczenie dla kondycji
i odporności. Warzywa cebulowe - por, cebula, czosnek - uznawane są za naturalne antybiotyki.
- Przyprawy - wykazują różne właściwości prozdrowotne - rozgrzewają, wzmacniają, działają antywirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie i są źródłem minerałów, np. kakao zawiera magnez, a cynamon jest bogaty w wapń. Antyoksydacyjne właściwości posiada m. in. kurkuma, pieprz cayenne, cynamon cejloński, goździki, kakao, czarny pieprz, imbir, kminek, gorczyca, jałowiec, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, kolendra, słodka papryka.
Suplementy na odporność
Główną rolę w budowaniu odporności odgrywają:
- Witaminy A, B, C, D, E.
- Kwasy omega - 3.
- Algi - spirulina, chlorella.
- Produkty pszczele - miód, ziołomiody, pierzga, propolis, pyłek pszczeli, mleczko.
BIOTYNA 2500 MCG QUALIBIOTIN 120 tabletek ALINESS - inaczej witamina H lub B7
Pośrednio w budowaniu odporności pomoże przyjmowanie melatoniny - wprawdzie wpływa ona na sen, ale właśnie od jego jakości zależy nasze codzienne funkcjonowanie i zdrowie.
W okresie jesienno - zimowym notuje się znaczny deficyt witaminy D3 u pacjentów, wynika to z braku słońca i dlatego konieczne jest wspomaganie się suplementacją.
Witamina D w ostatnich latach przeżywa swoisty renesans, mamy coraz większą świadomość, jak ważna jest dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Niedobory witaminy D są przyczyną wielu dolegliwości i złego samopoczucia, mają wpływ na rozwój wielu chorób, np. immunologicznych ( choroba Hashimoto ).
Badanie poziomu tej witaminy pokazuje, że jej niedobory u większości osób występują przez cały rok, nawet podczas intensywnej ekspozycji na słońce. Dlatego też wielu lekarzy zaleca całoroczną suplementację przy modyfikacji dawki.
BOR 3 MG ( KWAS BOROWY ) 100 tabletek ALINESS
Budując odporność warto sięgnąć po zioła, wiele z nich wykazuje właściwości wzmacniające układ odpornościowy, a ponad to skracają czas trwania infekcji i łagodzą jej przebieg. Do takich ziół należą:
- jeżówka pospolita ( Echinacea purpurea )
- czarny bez
- czystek
- ziele gojnika.
Substancją roślinną, którą warto suplementować dla zdrowia i uodpornienia na drobnoustroje chorobotwórcze jest berberyna - wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a dodatkowo obniża poziom cukru i tłuszczów w organizmie.