Wpływ cynku na organizm
Cynk to ważny mikroskładnik, wchodzi w skład wielu hormonów, dzięki czemu bierze udział w istotnych procesach fizjologicznych:
- wpływa na syntezę hormonów oraz DNA i RNA
- reguluje gospodarkę białkową, węglowodanową i lipidową
- wzmacnia układ immunologiczny - zapobiega infekcjom
- wspiera układ nerwowy - potrzebny w terapii schizofrenii i depresji
- reguluje ciśnienie krwi
- poprawia mineralizację kości ( zapobiega osteoporozie )
- wpływa na prawidłowy poziom insuliny
- poprawia kondycję skóry, włosów, paznokci
- przyspiesza gojenie ran
- wpływa na polepszenie wzroku
- reguluje cykl miesiączkowy, a u mężczyzn chroni przed chorobami prostaty i wpływa na jakość spermy, co ma duże znaczenie dla płodności.
W jakich produktach znajduje się cynk?
Najlepszym źródłem są produkty odzwierzęce:
- mięso i podroby ( wątróbka )
- ryby, ostrygi, kraby
- nabiał i jaja
oraz
- kasza gryczana
- ryż
- grzyby - boczniaki
- tofu
- nasiona roślin strączkowych
- produkty pełnoziarniste
- orzechy
- kakao
- pestki dyni i słonecznika
- zielone warzywa - brokuły, natka pietruszki, zielony groszek.
Produkty pochodzenia zwierzęcego nie dość, że bogate w cynk, to nie zawierają fitynianów
i szczawianów, które zaburzają wchłanianie wielu minerałów, w tym właśnie cynku,
a dodatkowo białko zwierzęce zwiększa przyswajalność cynku.
Prawidłowo zbilansowana dieta całkowicie pokrywa dobowe zapotrzebowanie na cynk. Dodatkowa suplementacja musi wynikać z potrzeb organizmu i wymaga konsultacji
z lekarzem oraz wyboru odpowiedniego preparatu.
Kiedy może zabraknąć cynku?
- W wyniku złego odżywiania - brak zdrowej, zbilansowanej diety
- Przy zaburzonym wchłanianiu spowodowanym chorobami układu pokarmowego takimi jak: zapalenie jelit, zapalenie trzustki, celiakia, długotrwałe biegunki
- U osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na cynk: chorych z osłabioną odpornością, przy rozległych oparzeniach, przy chorobach nerek oraz u osób starszych, sportowców i kobiet w ciąży.
Objawy niedoboru cynku:
- spadek odporności i częste infekcje - zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc
- biegunki
- nadmierne pocenie się
- drażliwość
- zwiększony apetyt na słodycze
- zmiany skórne - nadmierne wysuszenie i skłonność do trądziku, zajady
- osłabione paznokcie - kruche i łamliwe, mogą pojawić się na nich białe plamki
- nieuzasadnione chudnięcie lub brak apetytu
- wypadanie włosów
- pogorszenie samopoczucia - obniżony nastrój, apatia, uczucie osłabienia
- pogorszenie sprawności intelektualnej - upośledzona pamięć i zdolność do koncentracji
- spadek libido
- pogorszenie wzroku ( tzw. kurza ślepota ) związane z wpływem cynku na metabolizm witaminy A
- zahamowanie wzrostu i opóźnione dojrzewanie
- gorsze gojenie się ran.
Jak objawia się nadmiar cynku?
Jest to stan praktycznie niemożliwy do osiągnięcia jeśli cynk dostarczamy wyłącznie
z pożywieniem. Nadmiar może mieć miejsce jedynie przy długotrwałej suplementacji i mogą wystąpić wtedy:
- ból brzucha, nudności, wymioty, podrażnienie jelit,biegunka
- ból i zawroty głowy
- osłabienie
- metaliczny posmak w ustach
- nadmierne pocenie się
- halucynacje.
Cynk upośledza wchłanianie miedzi, co może spowodować jej niedobór,
a w konsekwencji doprowadzić do anemii i zaburzeń gospodarki lipidowej.
Zasady, których należy przestrzegać przyjmując cynk
Przyswajalność cynku z pożywienia wynosi 20 - 40%, dlatego tak ważne jest pamiętanie
o kilku ważnych zasadach:
- nie zaleca się przyjmowania cynku na czczo, powoduje mdłości
- najkorzystniej jest przyjmować cynk w trakcie lub po posiłku
- nie wolno łączyć cynku z kawą - zarówno zwykłą, jak i bezkofeinową - blokuje wchłanianie cynku
- nie łączyć cynku z żelazem i wapniem ( upośledzone wchłanianie)
- nie zażywać cynku podczas stosowania ibuprofenu, aspiryny, diuretyków
i antybiotyków, jednoczesne przyjmowanie wymienionych środków należy skonsultować z lekarzem
- cynku nie powinny przyjmować osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy
- decyzję o suplementacji cynku i odpowiednich dawkach podejmuje lekarz, bowiem nadmiar tego pierwiastka jest równie niekorzystny jak niedobór.
Cynk reguluje metabolizm witaminy D3 dlatego bezpieczne jest jednoczesne stosowanie takich suplementów.
Cynk i selen to pierwiastki antagonistyczne, znoszą swoje działanie, nie wolno ich łączyć.
Jednoczesne przyjmowanie suplementów z witaminą A zwiększa przyswajalność cynku.
Preparaty z cynkiem - suplementacja
Przed rozpoczęciem suplementacji należy wykonać badanie krwi, które dokładnie określi poziom tego mikroelementu w organizmie, być może ilość cynku dostarczana w diecie jest wystarczająca, a suplementacja zbędna.
Zalecana dawka cynku nie powinna przekraczać 8 mg u kobiet i 11 mg u mężczyzn, niektóre źródła podają, że optymalna dawka to 15 - 20 mg.
W ofercie naszego sklepu znajdziesz bogaty asortyment preparatów z cynkiem, decyzję odnośnie wyboru należy podjąć zgodnie z preferencjami:
Cynk w kapsułkach LIPOCAPS ZINC kapsułki o przedłużonym uwalnianiu
SILVER CYNK CHELAT diglicynian cynku o najlepszej wchłanialności
Cynk w tabletkach Cynk 50 mg NOW FOODS
Cynk w płynie GEONATURALS SILICA BEAUTY dla urody włosów, skóry i paznokci.