Witamina B12 bierze udział w ważnych procesach życiowych, a nie jest produkowana przez organizm, dlatego warto wiedzieć co jeść, aby jej nie zabrakło. Należy pamiętać również
o tym, że przyjmowanie niektórych leków zaburza wchłanianie tej witaminy i może spowodować niedobory, które należy suplementować.
Witamina B12 Methylcobalamin 950 µg /100 kaps. (Aliness)
Avitale Witamina B12 200 µg 30 ml (Aliness)
W zależności od poziomu witaminy w organizmie, wyróżniamy trzy stany, które zaburzają jego prawidłową pracę:
- awitaminoza - całkowity brak danej witaminy
- hipowitaminoza - niedobór
- hiperwitaminoza - nadmiar.
W jakich produktach jest najwięcej witaminy B 12?
Witamina B12 dostarczana jest do organizmu wraz z pożywieniem, jej główne źródła to produkty pochodzenia zwierzęcego:
- mięso m. in. wątroba ( cielęca, drobiowa, wieprzowa ), nerki
- ryby i owoce morza
- jaja i nabiał - mleko, jogurty naturalne, sery.
Rola witaminy B12 w organizmie
Witamina B12 - kobalamina - jest jednym z najważniejszych związków organicznych naszego organizmu, utrzymuje w dobrej kondycji układ pokarmowy, nerwowy, krwionośny i odpornościowy:
- uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów czyli reguluje procesy przemiany materii
- bierze udział ( w połączeniu z kwasem foliowym ) w produkcji czerwonych krwinek, co ma istotne znaczenie w zapobieganiu anemii
- wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego poprzez budowanie osłonki mielinowej włókien nerwowych oraz wspieranie procesów zachodzących w obrębie neuroprzekaźników - dopaminy i serotoniny
- ma wpływ na prawidłowy metabolizm homocysteiny, której wysoki poziom jest czynnikiem ryzyka w powstawaniu miażdżycy
- pozytywny wpływ na układ nerwowy skutkuje redukcją zmęczenia, znużenia, senności, zwiększa sprawność umysłową i poprawia samopoczucie
- usprawnia pracę układu immunologicznego, wzmacnia organizm i zwiększa jego prawidłowy wzrost
- wpływa na układ kostny
- zmniejsza poziom lipidów we krwi.
Nadmiar witaminy B 12
Występuje bardzo rzadko ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w wodzie i dlatego organizm wydala ją wraz z moczem i potem. Zbyt duże dawki witaminy dostarczane
w suplementach mogą jednak spowodować wystąpienie alergii z charakterystycznymi dla niej objawami.
Niedobór witaminy B12 - objawy
Niedobór tej witaminy jest często spotykany z racji tego, że organizm nie wytwarza jej sam, ale musi otrzymać z zewnątrz, główne czynniki wpływające na niedostateczną ilość
witaminy B 12 to zła dieta, brak wysiłku fizycznego i używki.
Jakie objawy powinny zaniepokoić i zmobilizować do zbadania poziomu witaminy B12?
- ze strony układu krwionośnego: niedobór prowadzi do powstania anemii, tzw. niedokrwistości megaloblastycznej, może świadczyć o tym: bladość skóry, duszność, zawroty głowy, osłabienie, zaburzenia koncentracji i przyspieszona akcja serca ( tachykardia )
- ze strony układu nerwowego: zaburzenia słuchu, węchu, czucia, zaburzenia ruchu z zawrotami głowy podczas wykonywania gwałtownych ruchów, niedowłady, drętwienia, problemy z oddawaniem moczu, zaburzenia potencji
- ze strony układu pokarmowego: zaburzenia smaku, nudności, utrata apetytu
i spadek wagi, biegunki, zaparcia, charakterystyczny język - powiększony, zaczerwieniony
- zmiany skórne: najczęściej dotyczą zabarwienia skóry - może wystąpić bielactwo lub zmiana kolorytu na żółty, przedwczesne siwienie
- dotyczące zdrowia psychicznego: zaburzenia nastroju w postaci depresji, rozchwiania emocjonalnego, manii, zaburzeń poznawczych.
Kto jest najbardziej narażony na niedobór witaminy B12?
- osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej bez suplementacji witaminą B12
- osoby z chorobami, przy których występują zaburzenia wchłaniania np. choroby jelit, żołądka
- osoby starsze, które nie odżywiają się prawidłowo
- alkoholicy
- osoby przyjmujące długotrwale niektóre leki np. inhibitory pompy protonowej
( leczą dolegliwości górnego odcinka przewodu pokarmowego).
Jak przyjmować witaminę B12? W jakiej formie
i dawce przyniesie najwięcej korzyści?
Właściwa suplementacja jest alternatywą dla sytuacji, w których dostarczana wraz
z pożywieniem ilość witaminy B12 jest niewystarczająca, duże znaczenie ma również prawidłowe wchłanianie witaminy.
Ponieważ odpowiednie wchłanianie ma istotne znaczenie dla skuteczności witaminy B12 zalecane jest przyjmowanie jej razem z kwasem foliowym lub wapnem. Na działanie witaminy B12 korzystnie wpływa również witamina B6 i biotyna, dlatego warto przyjmować preparaty wieloskładnikowe o dobrej przyswajalności.
Witamina B complex jest dobrym preparatem skutecznie niwelującym niedobory.
Witamina B Complex B-50 Methyl TMG PLUS (Aliness)
W przypadkach skrajnych niedoborów lekarz zleca iniekcje domięśniowe z odpowiednich preparatów.
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B12 to ok. 2,4 mikrograma, u kobiet w ciąży dawka ta wynosi 2,6, a u kobiet karmiących 2,8.
Pamiętajmy, że ze względu na sposób wchłaniania w końcowym odcinku jelita nie cała dostarczona dawka zostanie zaabsorbowana, a dietę ubogą w produkty mięsne trzeba uzupełnić dobrymi suplementami.
Dobra wiadomość jest taka, że zdrowa osoba ma w organizmie zapas ok. 3 mg witaminy, co pokrywa kilkuletnie zapotrzebowanie, więc krótkotrwałe niedobory nie stanowią zagrożenia.